Muzeu stilouri

Articole recente

Restaurare Pelikan M400

26/07/2018

Restaurare Pelikan M400

26/07/2018
Restaurare Pelikan M400

Acest stilou Pelikan M400, produs in anii 75-80, necesita ceva mai mult decat o simpla restaurare; cred ca vorbim aici de un real proiect pentru repunerea in stare de functionare a stiloului de fata Pelikan M400.

Pete de natura chimica, ce au afectat celuloidul, atat in capac, cat si pe corp. Penita dezaliniata si cu piciorusele incalecate, feedul patat chimic, piston blocat, capacul are o suprafata de 3-4 mm patrati unde celuloidul a fost ars, sectiunea penitei este zgariata in adancime, etc.

EDITARE:

Sitiuatia stiloului este mult mai rea decat am crezut: stiloul avea o fisura pe jumatate din diametrul sectiunii, exact deasupra filetului. M’am trezit cu el rupt in mana, doar incercand sa defiletez penita.

Asadar, pata aceea albastra-verzuie de pe stilou nu doar ceva chimic, ci urme de adeziv. Inauntrul stiloului am gasit dop de adeziv uscat. S’a scurs in stilou inspre piston (de aia pistonul nu mai merge, e incleiat in adezivul asta), plus ca s’a scurs si inspre penita, prinzand feedul si penita in capat. 

Feedul este compromis, ebonita a polimerizat cu adezivul si celuloidul topit ca urmare a aplicarii.

Penita este corodata pe spate, in asa fel incat nu va face priza cu un nou feed; in viitor aurul va fi perforat de petele microscopice de coroziune datorata arderii adezivului pe aur. Fotografii mai jos.

Fotografii la desfacerea pachetului, asa cum a fost trimis de client:

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Testimoniale

Curiosi in vizita

  • 38,656
×