reparatie stilou

Reparatie stilou Watermans Ligne 60

12/10/2017 Penthing 3 min read

Un stilou Watermans, model Ligne 60, produs in Franta, in anii ’60 (probabil in cea de’a doua jumatate a decadei). Considerat un stilou de middle level, este facut din plastic (lucit/Perspex) de o calitate excelenta, cu o translucenta abia ghicita sub culoarea de visina putreda (burgundy). Acest model este no. 3, no. 2 fiind ceva mai mic.

Este vizibil ca a fost produs in Franta, pentru Franta: Waterman’s a devenit Watermans (apostroful a disparut),penita are inscriptii pentru piata franceza (cts in loc de kt sau kts), aurul e de 18, pentru ca in Franta doar penitele de 18 kt in sus sunt considerate “de aur”. Mda, nu intrebati…

Sistem de incarcare cu convertor de tip aerometric sau cartuse disposabile. Cartusul de plastic este modelul Waterman Standard #23, care nu se mai fabrica astazi. Se pot gasi cartuse goale pe net, care se pot reumple cu cartridge filler kit. Sau se pot cumpara compatibile, tot de pe net.

Deschiderea acelei “usite” de alama (si inchiderea ei) activeaza in interior o lamela similara cu cea de pe un stilou cu rezervor aerometric, compresand si decompresand sacul intern de silicon.

Se poate vedea calitatea gurii de intrare in sectiunea penitei – striat pentru frictiune mai buna

Descris aici ca Jifmatic filler, acest tip de convertor / rezervor apare rar in descrieri. Schita de mai sus este parte din manualul de utilizare a stiloului Waterman 88.

Convertorul este unul cam rar vazut, foarte bine facut si nu simplu; tubul de otel are un sistem propriu de levier tip “usa”. Inauntru este un sac detasabil, din silicon, care se fixeaza pe alimentare prin frictiune, ajutat de un manson de cauciuc (a se vedea fotografiile).

Sacul este no 14, daca doriti sa il schimbati in viitor. Pentru cei doritori, Stilouri de Ieri schimba si inlocuieste saci – rezervor de cauciuc pentru modele de stilouri vintage (sistem levier, buton, piston lamelar, etc). Reparatie stilou inseamna de multe ori si inlocuirea sacului interior 🙂

Acest sac de exemplu trebuie sa fie schimbat, este inutilizabil.


Alternativ, se poate instala un convertor Waterman model CF, care se potriveste foarte bine.

Waterman CF – convertor compatibil cu modelul Ligne 60

Accesorii placate cu aur 18kt, penita de 18kt marcata Watermans 18 Cts no. 3 France, cu marca de 18cts in cartus de bijutier la baza penitei. Penita este linie F, in stare foarte buna  cu iridiumul intreg; are putin feedback, cam musca din hartie, dar nimic ce nu poate fi ajustat fara reslefuire. Feedul este din plastic si in stare excelenta. In reparatie stilou intra si ajustarea/reslefuirea penitei 🙂

Problema acestui stilou este ca a fost crapat la capatul sectiunii filetate a corpului; crapaturile nu erau mari initial, insa au fost lipite aiurea si stiloul a capatat o alura de chestie deloc atractiva. Unele fisuri inca nu au fost lipite ca lumea, iar adezivul a fost unul de calitate joasa, si se vede.

Va trebui re-fisurat, si re-lipit corespunzator. O reparatie stilou clasica, cum ar veni 🙂


Si pentru a ramane in anii 60, una din excelentele reclame ale produselor Waterman, in care se mentioneaza si modelul Ligne 60:

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii