Reclame vechi

Nu ar putea exista materiale despre reparatii stilouri, vechi sau nu, fara reclame vechi, fara a pomeni sau arata macar ceva din vremurile in care aceste stilouri erau noi si lumea era altfel. Altfel cum, veti intreba. Eh, altfel decat e acum. Stiti la ce ma refer. Reclamele au si un limbaj al lor, cu farmec si cu o istorisire lunga.

Ne vorbesc de anii de aur ai sec. XX, scapati de grijile perioadei de restrangeri si lipsuri din timpul razboiului, Vestul inflorea. Valul de noi joburi, industrializarea pe scara mai larga decat fusese vazut pana atunci, noile acorduri economice ridicasera nivelul de trai la un nivel cum nu se traise pana in acei ani.

    

Estul? Estul gemea sub cizma rosie, si va pierde startul in modernizare si democratizare a existentei umane in Europa. Cu mici exceptii, Europa de Est va ramane in umbra unei politici de lipsuri si de invechire industriala.

In vreme ce bunastarea creata va permite accesul la bunuri si servicii extrem de diversificate in Vest, dincolo de cortina rosie acestea vor ramane la stadiul de cooperativa si interprindere obsteasca. Cu initiativa privata lipsind cu desavarsire in Romania, iar in celelelate tari din Est tinuta la un minimum, bunurile si serviciile au disparut ca diversitate. Unul-doua bunuri trebuiau si aveau sa serveasca nevoile tuturor, in materie de produse de scris. Serviciile de reparatii stilouri erau lasate la liber, fara ca fabricile sa se implice oficial in reparatia in garantie a acestora. De aia avem in Romania stilouri vechi complet busite, sau cu atatea piese schimbate (de la alte stilouri) incat sunt complet frankenizate.

Nici acum nu ne’am revenit; Flaro Sibiu face exact 3 modele de pixuri (oribile), nici un stilou, si paste de pix (modelul din 1900 toamna). Nu cred ca atat putem, ci doar ca de atat avem nevoie. Stiloul, ca orice alt bun de consum, este nu numai un instrument, ci si expresia educatiei, bunului gust si al frumosului. Nu le poti avea, nu in lipsa unei educatii a esteticului si cu o personalitate care nu doreste decat sa manance.

Nu v’a mirat niciodata lipsa din talciocuri, bazaruri, magazine de antichitati, etc, a unei diversitati mari a bunurilor de larg consum sau de lux din perioada interbelica sau imediat dupa 1946-48 (iar acele bunuri care se mai gasesc sunt intr’o stare deplorabila, rupte, stricate, neglijate) ?  Pe mine da; o pun pe seama faptului ca 1) nu am avut niciodata o clasa numeroasa si reala de mijloc, care sa acumuleze aceste bunuri, si 2) dupa razboi, putine bunuri cate vor fi ramas, au fost distruse sau furate sau aruncate. Burghezia disparuse, venise vremea ciocanului si a coasei, iar proletarul inlocuise pe negustorul care aducea un stilou de la Berlin; la urma-urmei, ce mi’e stiloul, ce mi’e creionul chimic?

Romania devenea ce este astazi: o tara care a ramas in epoca fanariota a burtii nesatule. Frumosul si esteticul ? Hai bey, ma leshi….

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii