Penitele flex de azi

Penitele flex de azi

27/07/2018 Penthing 5 min read

Cele de mai jos sunt cateva din consideratiunile mele personale visavis de motivele pentru care este foarte greu sa producem penite moderne care sa aiba acel flex de acum 80 de ani. Pentru ca este adevarat: a face astazi o penita flex ca acum 80 de ani este (se pare) un tel de neatins.

PROBABIL CA ESTE MAI DIFICIL DECAT AM CREDE

Desigur ca folosind tehnologia moderna, am putea determina continutul exact al aliajului de 14kt folosit de producatorii de altadata. Cu ajutorului imagisticii computerizate am putea foarte usor sa recreem profilul unei penite flexibile, pana aproape de perfectiune. Aliajele de aur si matrita nu ar fi o problema.

Ceea ce lipseste cu adevarat, probabil ingredientul vital, este omul. Mai précis omul pregatit sa slefuiasca si sa acordeze acele penite, acei mesteri care treceau prin ucenicie, si invatau meserie pe care o faceau cu dedicare si prodesionalism. Multi producatori de penite nici macar nu mai angajeaza mesteri de penite, si cu greu se obosesc sa puna ceva timp si energie in producerea penitelor normale; ce sa mai spunem ca nu ar investi deloc in slefuirea, instalarea si tunarea unor penite flexibile in mod consistent si profesional. Totul se pare ca s’a redus la obtinerea unor penite de la alt producator (cu aceleasi standarde) si filetarea penitelor pe stilouri. Pacat.

PROBABIL CA ESTE MAI COSTISITOR DECAT AM CREDE

Foarte putini manufacturieri moderni isi produc propriile lor penite si feeduri. Majoritatea se bazeaza pe un numar (relativ redus) de penite standard si feeduri gata profilate de la cativa producatori de astfel de piese. Asa ca, inafara posibilitatii ca unul din (putinii) producatori de penite sa produca un flex, oricine ar incerca sa o faca ar trebui sa tina cont de intregul ecosistem compus din experienta scrisului si lantul tehnic de productie.

De exemplu, cum vor produce feedurile? Majoritatea feedurilor moderne sunt facute prin injectie plastica si au canale multe, aripioare multiple, ambele necesare unei retentii in feed a debitului de cerneala. Cand vine vorba de un feed profesional, scopul este sa ai un feed consistent, dar nu super ud, si nici cerneala nu trebuie sa curga fara control prin penita.

Feedurile vintage, pe de alta parte, sunt produse din ebonite, care este un bun conductor al cernelii in mod natural. La fel, au o zona de retentie a cernelii (care este de obicei pe partea de sub penita), si nu au aripioare radiale deloc sau daca au , sunt cateva doar, de marime relativ mare, fata de profilul feedului modern.

Pentru a re-creea experienta flex, nu poti pur si simplu sa trantesti o penita flex pe un feed modern; trebuie sa re-creezi un feed vintage, pe care sa pui o penita flex. Costul acestor operatiuni, in special pentru o companie care isi comanda penitele la un supplier diferit (JoWo sau Bock, de exemplu), ar fi exorbitant (masini noi, angajati in plus, cercetare, etc).

Ce sa mai spun despre sistemul de incarcare? Majoritatea penitelor flex sunt pe stilouri cu levier si sac intern de cauciuc sau latex. Aproape imposibil sa ai o experienta flex cu un stilou cu convertor, in principal din cauza debitului insuficient.

Parerea mea este ca atunci cand oamenii se gandesc la penite flex, de fapt se gandesc doar la penita, nu la intregul ecosistem al unui asemenea stilou, ecosistem care este intins pe o plaja larga, si forte costisitor de a fi re-creat de la zero), daca stai sa te gandesti la toate cele de mai sus.

PIATA PENTRU PENITE FLEX ESTE MAI MICA DECAT AM CREDE

Este un adevar ca aceasta comunitate de pasionati nu este mare; ok, suntem destui, vocali si entuziasti, insa suntem putini daca stai sa socotesti la rece. Bine, numarul creste mereu, stilourile si penitele si scrisul de mana traiesc o perioada de renastere, insa comparat cu populatia existenta, tot suntem doar o mica fractiune din ea. Cand penitele flex erau o prezenta normal pe stilouri, stilourile erau peste tot si in mana tuturor. Oricine avea nevoie sa foloseasca ceva de scris, folosea de regula un stilou sau toc.

Cand flexul era tanar, oamenii invatau la scoala scrisul caligrafic. Astazi, aproape nici o tara nu isi invata copiii sa scrie caligrafic, iar cei care sunt invatati, rareori invata scrisul caligrafic cursiv (si ca sa fim cinstiti, penitele flex sunt puse in adevarata lor lumina si valoare doar cu un scris caligrafic cursiv sau in script clasic). Nu mai discut despre scrisul cu pixul sau cu creionul, doua obiceiuri care au distrus complet o lume de acum 70-80 de ani, in ce priveste talentul si tehnica de a scrie caligrafic, frumos, ingrijit si de ce nu, artistic.

Una peste alta, cred ca pur si simplu nu mai traim intr’o lume pentru care scrisul cu penita era o activitate zilnica. Civilizatia si progresul nu aduc intotdeauna doar lucruri bune; in acest caz, s’a pierdut ceva ce nu cred ca vom mai recupera vreodata. E trist cand constati ca ceva ce altadata era o activitate normala, astazi este doar un hobby al unor pasionati si atat.

In fine, cred ca nu vom putea niciodata intelege pe deplin de ce nu se mai pot fabrica astazi penite flex, asa cum se faceau acum 80 de ani.

FLEXUL DE MAINE

Pe masura ce comunitatea noastra creste, totusi se pare ca vom fi martorii unui reviriment de oarece intensitate a unor producatori in  a re-crea “penite flex”. Am pus ghilimele pentru ca sunt incercari oneste de a face penite flex, dar nu se ridica la asteptarile pe care le are comunitatea.

In 2015, compania americana Wahl Eversharp a fost relansata, si au scos o penita numita Super Flex. In 2016, Pilot USA a inceput sa importe penite japoneze pentru stiloul Custom Heritage 912. Aurora a scos o penita flexibila concept propriu, iar Franklin Christoph a scos pe piata o penita flex pentru stilourile lor (penita pare’se produsa de JoWo). Sunt zvonuri ca Bock va scoate o penita flexibila si o va adauga la catalogul lor de penite la vanzare.

Cine stie? Poate vom fi martorii nasterii unor penite flexibile in viitor, care sa suplineasca setea pasionatilor, si bineinteles, sa fie pe placul comunitatii in ce priveste performanta, flexibiliattea, anduranta si costul.

INCHEIERE

Pana atunci, ma bucur de penitele flex pe care le am in colectie, si experimentez cu scrisul caligrafic in masura in care am timp si dispozitie. Va urez si voua multe momente interesante si rezultate frumoase in scrisul cu o penita flexibila !

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii