Muzeu stilouri

Articole recente

Penite si stilouri – abuz si neglijare

17/01/2018

Penite si stilouri – abuz si neglijare

17/01/2018

Uneori, primesc stilouri sau doar penite, in stare deplorabila: zgariate rau, lovite, fisurate, intr’un cuvant, abuzate si neglijate. Stiu ca rolul primordial al unui stilou este exact acela de a fi folosit, uneori la greu,si asta poate (intr’o anumita masura) deteriora penita, piesele, etc.

Uneori, se intimpla fara ca posesorul sa faca nimic: un defect ascuns, productie prost controlata, abuzul de dinainte de a intra in proprietatea actualului fericit, toate astea se intimpla. Ghinion sau soarta, dar se intimpla.

Doar ca nu exista motive sa fisurezi o penita, mai ales de otel. Nu poti sa o faci decat daca ai flexat’o la maxim si peste limita; am vazut asta mai ales in cazurile in care cineva crede ca daca stiloul e din anii 50, va scrie ca penita unui toc, cu flex maxim. Nu va scrie neaparat asa. Penitele de toc au caracteristici care le fac speciale in materie de flex; asa sunt ele facute. Da, sunt si penite de stilou cu flex (semi, maxi, full), dar acestea sunt si se comporta altfel, in tot cazul. Orice este peste limita unei penite va duce inevitabil la deformare, de cele multe ori, irecuperabila.

Alta observatie este cea a modificarilor facute de posesorii stiloului: de la infasurarea capului de piston in banda izolatoare sau siliconica, pana la pilirea penitei. Bineinteles ca nici una, nici alta de mai sus nu rezolva situatia, ba dimpotriva. Demontarea unui piston la un stilou vintage pune stres pe material, pe filetul ansamblului, pe stilou in general. Materialele sunt vechi, celuloidul / ebonita / plasticul sunt cam la limita de viata prevazuta de producator; orice stres inutil asupra acestora poate crapa sau rupe stiloul.

Un piston nu va putea fi reparat cu ce avem prin casa, ca tot gospodarul: banda scotch, lingura de lemn, ata de papiota, sau Dzeu mai stie ce. Facand asta, se distruge un stilou in stare buna, dar care nu a avut norocul sa fie trimis la reparatie ca lumea sau o buna reconditionare.

Macelarirea unei penite nu are scuza; daca vi se strica televizorul, il reparati singur? Nu prea cred, si chiar daca o faceti, e o munca facuta de un amator, inafara de faptul ca puteti fi chiar depanator TV si in cazul asta e ok, cred 🙂 . Serios, pilirea unei penite nu va rezolva problema, de multe ori (aproape intotdeauna) neintelegandu’se motivele pentru care penita scrie prost. Daca zgarie sau nu scrie, penita nu e neaparat defecta; asezarea ei in stilou, folosirea unei tehnici gresite de scriere, o cerneala ieftina si de calitate proasta va duce la sub-performanta intotdeauna.

O cerneala proasta, pastrarea stiloului mult timp cu cerneala in el si nefolosit, lasarea nespalat sau necuratat perioade lungi de timp pot trimite un stilou la spital, sau mai rau, il pot face inutilizabil. Uneori, de multe ori, defectele care survin in cazurile de mai sus sunt nereparabile, cu toata bunavointa.

Nu intotdeauna stiloul dvs este defect, daca nu face ce trebuie sa faca. In foarte multe cazuri, stiloul va putea fi pus pe linia de plutire printr’o simpla reconditionare sau curatare, ajustare. Nu neaparat costisitoare operatiunile acestea, dar vitale pentru prelungirea vietii unui stilou care va poate oferi inca multe momente placute.

Pentru servicii de reparatii si reconditonari stilouri si penite, ma puteti contacta aici, sau la nr telefon 0740501838. Va multumesc!

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Testimoniale

Curiosi in vizita

  • 38,656
×