Pelikan 400NN - stiloul veteran

Pelikan 400NN – stiloul veteran

31/01/2018 Penthing 2 min read

Consider ca modelul 400NN de la Pelikan este unul din cele mai bine facute, rezistente si echilibrate stilouri pe care Pelikan le’a facut in intreaga sa istorie de manufacturare, ever. Desigur, s’ar putea argumenta ca si modelele 100N, 400, 140 sunt la fel de bine facute, rezistente si echilibrate; si as fi perfect de acord. Doar ca…Pelikan 400NN este un model aparte, in consideratiile mele.

De ex, rar am avut surprize cu pistonul de pe 400NN; am gasit exemplare care au supravietuit decenii cu aceeasi garnitura. Si cu putina rabdare, putina vaselina siliconica si cu (mult) noroc, au fost puse pe picioare (pardon, pe penita) pentru inca multi ani inainte. Desigur, nu toate au supravietuit la fel, am vazut si unele exemplare complet si iremediabil distruse. Desigur, este important si faptul ca pistonul si mecanismul sunt interschimbabile cu acelasi model, se demonteaza relativ fara probleme, singura problema ramanand de fapt gasirea si montarea unei garnituri potrivite. Bineinteles, trebuie sa tii cont si de posibila fragilitate a celuloidului/ebonitei. Daca este un loc unde Pelikanul este vulnerabil, acesta este capatul filetat unde se insurubeaza pistonul.

Dar am observat un lucru cu caracter general in ce priveste marca Pelikan, si asta datorita zecilor de Pelikan care mi’au trecut prin mana la reparatii: doar vreo 20% din stilourile Pelikan venite la reparatie erau compromise din cauza erodarii in lucru a pieselor, penitei, etc. Restul ? Pai, restul cam erau facute praf din neglijenta, abuz, nestiinta, manevrare necorespunzatoare, interventii habarniste pe subansamble…ma rog, chestiuni de acest gen.

Ce vreau sa spun este ca, asa cum inteleg si vad eu lucrurile, cu ceva grija si responsabilitate de om mare, stilourile Pelikan 400NN (sau alte modele de la Pelikan) sunt niste supravietuitoare admirabile. Sau cum am zis deja, Pelikan 400NN – stiloul veteran.

Respect, Pelikan!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii