Cerneala – fara ea stilourile noastre nu ar valora doi bani. Fiecare stilou, fiecare penita functioneaza la parametrii optimi cu o anumita cerneala.

Scrisul prea umed ?

Foloseste o cerneala mai “uscata”, adica mai astringenta. Pelikan 4001 este una din aceste cerneluri, sau Diamine Saddle Brown. Penita va scrie mai uscat, dar pierzi la capitolul alunecare pe hartie.

Uneori totusi este necesara o interventie la penita sau sistem de alimentare a stiloului.

Scrisul prea uscat ?

Umple stiloul cu o cerneala mai lubricata. Cernelurile au o reteta diferita unele de altele, si cantitatea de lubricanti difera. Incearca Parker Quink Blue, este mai “uda” decat Pelikan sau Montblanc.

Evitati interventia directa asupra penitei / asupra oricaror piese, si incercati metoda de mai sus.

Contaminare ?

Cerneala poate dezvolta bacterii, care o  pot “imbolnavi”. Contaminarea se poate produce prin contactul intre mai multe tipuri de cerneala. Astfel contaminata, este un pericol real pentru stilouri.

Spalati stilourile intre cerneluri, mai ales daca schimbati tipul / culoarea de cerneala.

Cerneala – de care ?

Exact. Stilourile functioneaza cu cerneala pentru stilouri, nu pentru altceva. Nu folositi tusuri sau alte cerneluri (ca de exemplu cele home made), oricat ati fi de tentati. Stiloul se va strica foarte repede.

Folositi cerneala de calitate de la branduri cunoscute, nu no-name sau generice.

CATEVA REVIEWS SI PREZENTARI CERNELURI

Cernelurile de mai jos sunt cele uzuale in atelier, si in folosinta mea personala. Desi nu am scris review pentru toate, aveti cateva asemenea review-uri pe paginile de aici: Caran D’ache seria Chromatics, cerneala generica Germania 1980, Dux Blue China, Iroshizuku Ama-Iro, Pelikan 4001 Brown, Pelikan 4001 Black, Pelikan 4001 Brilliant Red, Pelikan 4001 Violet, Parker Quink (blue si black), Pelikan 71 Königsblau (vintage), Waterman Encre Vert.

Diamine Red Dragon
Diamine Poppy Red
Diamine Deep Magenta
Diamine Wild Strawberry
Diamine Vermillon
Diamine Hope Pink
Diamine Tyrian Purple
Diamine Eau de Nil
Diamine Sapphire Blue
Diamine Classic Green
Diamine Sherwood Green
Diamine Sepia
Waterman Encre Vert
Diamine Ruby
Parker Quink Blue
Swan Mabie Todd Black
Stilouri de Ieri "Penthink"
Pelikan KonigsBlau
Blau Tinte
Lamy Blue
Iroshizuku Ama-Iro
Parker Quink Black
Caran D'Ache Idyllic Blue
Caran D'Ache Ultraviolet
Pelikan Brilliant Brown
Pelikan Violet
Pelikan Brilliant Black
Diamine Golden Brown
Faber Castell Royal Blue
Pelikan Royal Blue

Mai jos, aveti exemple a nuantelor cernelurilor de mai sus; toate mostrele au fost preluate si aplicate de Stilouri de Ieri. Daca sunteti interesat de cum arata pe hartie o anumita cerneala de mai sus, o gasiti in aceasta serie de mostre. Culorile de pe pagina corespund cu cerneala respectiva, cu vreo doua exceptii (Sunset – Stilouri de Ieri, fara sticla fotografiata), si Diamine Saddle Brown (la fel, nefotografiata).

mostre cerneala stilourideieri

Lasa un feedbackCe spun clientii