Nu e Waterman

Initial, inainte de a veni in atelier, am crezut ca eu Waterman 0552. Cand l’am avut in mana, s’a vazut ca nu e. Ce e, totusi si pana la urma? Ca Waterman nu’i, doar penita este astfel gravata.

Aproximativ asemanator cu modelul Waterman 0552, la prima vedere. La a doua, se vad deosebirile: Waterman 0552 are clipul nituit (nu sertizat pe capac), sectiunea din capatul corpului este mai lunga si conicitatea este mai pronuntata, buza capacului este conica pronuntat si inscriptionata, sectiunea penitei are o conicitate mai prelungita si ceva mai larga in partea spre sectiunea port-filet, iar locasul de prindere a levierului are forma standard a Waterman-ului. Ca sa nu mai spun de forma modelului 0552, care e mult mai “streamlined” decat cea a acestuia din atelier.

Waterman model 0552, fara model gravat pe corp / capac

Modelul de stilou venit la restaurare

Sectiunile din ebonita s’au decolorat, oxidate si uzate de folosire. E un fenomen normal, mai ales ca ebonita veche se decoloreaza rapid si ireversibil, daca este pusa in contact prelungit cu aerul sau cu lichidele. Apa, de exemplu, decoloreaza imediat sectiunile din ebonita veche. Pot fi recolorate? Da, dar majoritatea nu doresc, pentru ca ofera stiloului o patina de epoca. Si sunt de acord, e ca si cum ai slefui o moneda romana pentru a da luciu. Se duce naibii toata treaba, cine mai vrea o moneda din sec 6 e.n. sa arate ca un banut nou ?

Stiloul a venit obosit. Trebuie desfacut complet, curatat in interior de ramasitele sacului uscat, curatata sectiunea penitei de gulerul rupt al sacului, penita si feederul curatate si reajustate in sectiune, sacul nou lipit, reparat levierul care joaca destul de tare in caseta.

O jumatate de ora in ultrasonic va dizolva mizeria si acumularile de praf si cerneala uscata din interior, si va curata si spatiul dintre ebonita si corp, acolo unde se vede acumulare.

Clipul original este rupt, si nu poate fi scos decat daca desfac capacul interior de ebonita. Nu vreau sa fac asta, orice presiune pe el il poate crapa. Ramasita clipului va inlaturata la suprafata, zona adusa la nivelul capacului si locul va fi sudat cu un aliaj de aur si cositor, care va astupa totul. In locul agatatorii originale, va fi montat un clip de Waterman 52, placat cu aur, modelul push-on, din aceeasi perioada.

Feederul nu va fi introdus in ultrasonic, e posibil sa aiba fisuri care se vor extinde la vibratii. In schimb, va fi muiata in solutie (reteta atelierului) de inlaturare a reziduurilor si curatata manual.

DUPA CURATARE, INAINTE DE COMPLETAREA RESTAURARII

 

Comments are closed.