
Reform – o scurta istorie
06/03/2020
Clip rupt Wahl Eversharp Brazilian Green
21/03/2020In foarte multe cazuri, stilourile functioneaza ani in sir, fara a da semne de avarie; in special cele de brand, dar nu numai. Am in atelier (pe langa stilouri de brand) si stilouri care sunt nemarcate sau sunt manufacturate de diverse companii non-brand, si care functioneaza excelent, fara probleme deosebite. Nu este nici un secret, pur si simplu unele stilouri sunt ori foarte simple (si nu are ce sa mearga prost, in mod normal), sau sunt foarte bine facute (si asta le face sa nu prezinte avarii majore/deosebite timp indelungat). Este evident ca un stilou cu incarcare c/c va fi mai usor de intretinut decat sa zicem, un stilou cu sistem de incarcare cu piston.
Acestea fiind spuse, exista momente in care stilourile (nu toate, desigur) au nevoie de mentenanta sau/si service. Nu pentru ca prezinta probleme, ci pentru ca este necesar ca ele sa fie curatate si gresate periodic. Daca la un stilou foarte simplu nu prea exista motive pentru o mentenanta detaliata inafara de o spalare buna si ajustare generala, un stilou care are parti mobile intr’un sistem complex are alte caracteristici de functionare. Sa ma explic:
Exemplificare: doua stilouri produse de acelasi brand, in principiu cu acelasi sistem de incarcare: Pelikan M200/205 si Pelikan M800/1000. Am cuprins in aceasta exemplificare ambele modele similare ca design si constructie ale acestor stilouri Pelikan, avand caracteristici similare in bracketul de linie dat ca exemplu. Ambele au ca sistem primar de incarcare pistonul real, cu ax elicoidal, avans executat de axul respectiv (spre deosebire de pistonul real cu avans prin frictiune). Este un sistem preferat de Pelikan, dezvoltat inca din anii 1925-1930 de aceasta firma, cu imbunatatiri si modificari minore de’a lungul anilor. Totusi, sistemul a ramas aproape neschimbat, principiul fiind acelasi: crearea unei zone de vacuum intr’un corp sigilat in partea inferioara de ansamblul penita/feed (frictiune sau bucsa) iar in partea su[erioara
In primul rand, M200/205 (includ aici si entry-levelul M150) si M800/1000 reprezinta doua extreme ale brandului Pelikan: in timp de M200/205 este un stilou de entry level (pe sasiul cu ceva modificari al modelului M150, dar si al modelului M250), cu un pret care reflecta calitatea si costurile de manufactura, M800/1000 reprezinta capatul superior de lista in catalog (flag ship, daca vreti), cu pret care reflecta, la fel, calitatea si costurile de manufactura. Nu discut aici corectitudinea costurilor, si nici daca ele reflecta just valoarea stiloului sau nu, asta este o alta discutie pe care am avut’o parca in trecut. Nu includ aici in aceasta discutie alte modele de stilouri Pelikan (M300, M400/405, M600/605, M700/Toledo, si nici cele vintage); daca doresti informatii despre acestea, cauta pe site sau urmeaza linkurile).
M200/205 este un stilou relativ usor de intretinut, pistonul este unul cu port fix, asezat prin frictiune, cu 4 parti componente: 1) port filetat fix, 2) buton mobil rotativ in partea superioara, 3) cilindru mobil limitare instalat in buton, 4) ax avans cu garnitura dispus in partea inferioara a portului. Bine, exista si piesa no 5, bucsa de drive, care asigura avansul uniform al axului elicoidal spre inainte si inapoi). Totul este plastic, PLP/acril, cu garnitura siliconica, si totul este produs prin injectie. Tolerantele sunt acceptabile. In mod uzual, penitele sunt de otel placat sau nu, linii F, M, B, si mai rar BB, OM, OB, OBB. Dar am intalnit si cazuri in care penite de 14kt au fost instalate pe stilouri M200/205 fie de dealeri, fie de reselleri. Arata bine cu penita de 14kt, in ambele variante (galbena si alba, sau foarte rar, duotone).
Probleme posibile? Nu prea, atata vreme cat 1) nu se impinge peste limita la extinderea axului de avans si 2) nu se strange butonul la inchidere peste limita. Frictiunea este mai mult decat acceptabila si rezista foarte bine, in conditiile respectarii 1 si 2 de mai sus. Dar probleme se pot ivi: 1) slabirea portului in locasul sau, prin extinderea nejustificata a axului de avans, 2) separatia interstitiala pe linia de injectie/sudura a ferestrei de cerneala in partea inferioara, prin aceeasi manevra ca mai sus, 3) slabirea rosturilor de fixare prin frictiune a portului in zona de fixare pe rezervor, prin actionarea violenta a butonului mobil, 4) ruperea dintilor de pe cilindrul mobil de limitare, 5) ruperea axului de avans al garniturii, ambele prin manevra de mai sus. Nu discut aici de avaria produsa pe garnitura, acesta e un subiect separat si este greu de avariat aceasta piesa printr’o actiune pur mecanica.
De cele mai multe ori, avariile de mai sus sunt rezultatul manevrarii gresite a mecanismului de incarcare. O revizie periodica poate constata unele fisuri sau dereglari in mecanism, inainte ca acestea sa se dezvolte. Semne de posibile avarii in viitor: incarcare sub-standard ca volum de cerneala, pierdere cerneala, debit inconsistent, zgomot la manevrarea pistonului, dificultate in manevrarea pistonului, neinchidere completa a butonului mobil, etc. Cele de mai sus nu pot fi intotdeauna rezolvate de posesor, si interventia cuiva nespecializat poate inrautati situatia. Dupa cum spun mereu, daca ai dat de ex. 1500 lei pe un stilou, merita sa il trimiti odata pe an sau la doi ani macar pentru a fi curatat complet si revizuit. Nu ignora semnele ca ceva nu e in regula. Stiu, al tau nu se strica, am auzit acest lucru de foarte multe ori. Asa e, ai dreptate: nu se strica pana …se strica.
Dar la fel de adevarat este ca in multe cazuri, stiloul incepe sa prezinte avarii din cauza utilizarii unor cerneluri sub-standard, a particulelor de praf care umezite de cerneala incep sa se pietrifice in interiorul mecanismului sau a rezervorului, a manevrarii incorecte, cu toate consecintele ce pot decurge de aici. O servisare a stiloului inlatura toate aceste depuneri, il curata complet, repune in contact nemijlocit toate piesele mobile, elimina frecarea peste limitele permise ale acestor piese. Si cum am spus, de multe ori o simpla demontare a stilourilor venite pentru mentenanta normala a dezvaluit inceputuri de defecte care urmau sa se dezvolte distructiv. Acesta cred ca este principalul avantaj al mentenantei regulate a unui stilou.
Acest model de Pelikan M200/M205 este un stilou cu un mecanism relativ simplu, plastic pe plastic, daca pot spune asa. Piesele mobile sunt in numar relativ mic, si o mentenanta la 2-3 ani este arhi-suficienta. Situatia se schimba cand vine vorba de al doilea model de Pelikan din discutie, Pelikan M800/1000.