Macroimagistica in reparatia stilourilor

Macroimagistica in reparatia stilourilor

12/01/2018 Penthing 2 min read

De cele mai multe ori, reparatia sau restaurarea unui stilou sau a unei parti a unui stilou poate fi facuta cu ochiul liber. Sau hai sa zicem, sub o lupa 10x – 20x, daca situatia sau mai slaba acuitate vizuala a mesterului o impune. In general, cum am spus, reparatia nu necesita iluminatie mai mare de normal, sau o marire a imaginii mai mult decat 10x-20x. Stiloul nu are parti componente care sa necesite macro detaliu, in reparatie sau restaurare, la fel, general vorbind.

Dar atunci cand exista fisuri microscopice pe corp, capac, penita, feed sau alte sub ansamble, eh, uite atunci macroimagistica in reparatia stilourilor sare in ajutor. Si pentru ca o fisura microscopica poate da batai de cap grozave (nu stii unde este exact localizata, nu se vede sub o lupa normala, nu stii unde incepe si unde se termina, materialul poate fi schimbat ca rezistenta si il suprasoliciti, fiindca nu stii unde e fisura, identificare marcaje sterse sau ilegibile, etc etc etc). Uite de aia am in atelier un microscop digital.

Este o scula grozava, a salvat multe stilouri de la nefiinta, si performeaza bine. Evident, are limitari, in sensul ca nu este un microscop de nivel macro medical, insa la un zoom digital de x50, si rezolutie 5mpx, este exact ce trebuie.

Mai jos, cateva fotografii facute cu microscopul, sub luminozitati si rezolutii variate.

Macro 50x – garnitura de pluta, pelikan 400NN

Macro 50x – corp celuloid tip “Stresseman” (verde/gri), Pelikan 400NN

Detaliu penita Pelikan 400 (195x) – gravurile din jurul gaurii respiratoare a penitei

Penita tip stub, customizata de Stilouri de Ieri (otel, 1.1mm, crisp)

Penita Flaro – a se observa rugozitatea, taierea inegala si lipsa de finete a penitei, si puteti observa si (faimoasa) lipsa a iridiumului, bineinteles

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii