Muzeu stilouri

Articole recente

Lamy 80 Vintage

13/06/2019

Lamy 80 Vintage

13/06/2019

Lamy 80 poate fi trecut in categoria “late vintage” fara mustrari de constiinta majore, chiar daca a fost produs intre 1974 – 1985. Cu incarcare piston, se aseamana din foarte multe privinte cu seriile 81, 86 si 27. Si evident, este un design asemanator lui Lamy 2000, doar ca ceva mai subtire.

O penita excelenta, cu o forma ce o scoate in evidenta. Produsa in vreo 4 versiuni, aceasta penita de aici este confectionata din aur alb 14kt /585, si culoarea complimenteaza celelalte furnituri de pe stilou. Versiunea de aici este un OBB, cu caacteristici de stub italic. Are un flex surprinzator, se duce pana la 2x, dar nerecomandabil: oblicitatea unghiului de scriere face ca flexul sa nu functioneze exact ca la un stub normal. Dar ofera o variatie de linie interesanta si va recomand sa folositi cerneluri de nuanta vie (Iroshizuku, Herbin, Sailor, Diamine), pentru ca shadingul este unul prezent si placut ochiului.

Lamy 80, penita OBB/crisp, cerneala Iroshizuku Ama-Iro

Exact ca la modelul Lamy 2000, are o fereastra ingusta pentru verificarea nivelului de cerneala. Materialul din care este facut stiloul are o textura extrem de placuta la atingere, asigura un grip bun si este rezistent la zgarieturi.

Pentru a identifica modelul 80, cautati inscriptia “Lamy 80 West Germany” de la baza capacului. Alte modele sunt gravate similar, cu numarul modelului. West Germany evident indica perioada de productie ca fiind inainte de 1990, anul unificarii.

Demontarea (pentru curatare si mentenanta) se face prin desfacerea sectiunilor (filetate), intre sectiunea penitei si rezervor. Atentie, stilourile care nu au fost folosite in ani de zile trebuiesc “scuturate” ceva timp in ultrasonic (frecventa medie, cca 10 min), sau incalzite (atentie la operatiune, poate distruge stiloul). Nu va recomand incalzirea la foc deschis sau cu incalzitoare de aer puternice. Gresarea pistonului se poate face prin interiorul sectiunii de rezervor (atentie la lubricant, stiti cum se spune: “less is more”).
Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Facebook Stilouri

Forum Stilouri

forum stilouri

Curiosi in vizita

  • 47,205
×