Fabricat in 1971 sau 1972, acest model a devenit iconic pentru stilourile Kaweco Sport si a condus la modelele curente de pe piata. In 1970, Kaweco obtine dreptul de a produce stiloul representativ pentru Olimpiada de la Munchen din 1972. Acest model a devenit faimos si din acest motiv, dar nu numai; efortul financiar al firmei KWC de a avea “stiloul olimpic” a dus la eforturi financiare foarte mari si efecte pe masura. Vorba aia: ce au luat pe mere, au dat pe pere…

Modelul V16 a venit in doua submodele: V16 si V16N. Primul avea penita de 14kt/585, la al doilea model penita era doar placata cu aur. Ambele insa aveau celebrul piston Kaweco si forma octogonala. In 1972 apare modelul Olympia Kaweco, acum un colectibil serios.

Acest model V16 a fost ultimul Kaweco Sport “real”, in sensul ca respecta la litera tot ce a facut Kaweco faimos: forma clasica, profilul, pistonul, penita. Si a fost si ultimul Kaweco la care penitele au fost manufacturate de Bock; dupa 1973, Kaweco nu a mai folosit penite facute de Bock, ci de H&M Gutberlet, pe sasiu de Schmidt.

Setul de care va vorbesc a venit intr’o husa de imitatie de piele extrem de bine facuta;  greu de vazut anii care au trecut peste ea. Un albastru placut si fara rupturi; din pacate, nu mai are lantisorul si moneda KWC cu care veneau toate aceste modele. Pastreaza insa logoul imprimat “KawecoSport”.

In husa sunt stiloul Kaweco Sport V16 si pixul aferent, la fel marcat Kaweco 619. Marcajul este fin taiat, si nu imprimat la cald, pare mai mult gravat cu mult atentie.

Stiloul are o penita marcata 14kt/585, linie OM, in stare excelenta, este destul de flexibila, si da o variatie de linie frumoasa. Recomand o cerneala fluida si mai inchisa la nuanta, un Lamy Black sau Parker Blue. Penita Kaweco nu performeaza foarte bine cu cerneluri mai astringente, cum e cea de la Pelikan.

Pistonul este excelent, trage si tine cerneala. Garnitura este silicon, originala.

Pixul functioneaza cu rezerve vintage, greu de gasit in prezent. Dar puteti adapta modele similare  de rezerve, produse in prezent. Recomand Schneider Express 75B, Pelikan 37M sau Schmidt 700M/ 800M.

Doar ca trebuie micsorate 10mm, dimensiunea de Kaweco originala era 94mm, iar cea a rezervelor mentionate este de 104mm. Oricum cei 10mm de taiat sunt fara pasta, asa ca nu va veti murdari 🙂 .