Flaro Selena-M

Probabil unul din primele 5 stilouri, in materie de design, pe lista mea de stilouri romanesti preferate. Nu e primul, dar sigur e acolo in primele 5. Si am motivele mele sa il tin acolo in capul listei.

In primul rand, examplarul pe care tocmai l’am restaurat este unul cu adevarat bine facut, productie anii 80’s, cel mai probabil 1982 – 1986. Ma rog, dupa posibilitatile timpului si al producatorului la acea vreme. Cu un design foarte simplu, si ingenios in acelasi timp, Selena M este un stilou care se indeparteaza de la linia traditionala a stilourilor Flaro.

In primul rand, stiloul este complet metalic, evident sectiunea de grip este plastic (thermoplast). Un lucru de spus despre acest thermoplast: avantajul folositii lui este ca pare ceva mai elastic decat acrilul; nu se rupe daca este fortat (in limite rezonabile). Partea proasta a acestui thermoplast este ca la o utilizare indelungata, se “largeste”, si devine problematica folosirea lui (scapa cerneala, piesele pendinte capata joc, etc.

La fel, sectiunea de incarcare este plastic, cu piston thermoplast si actionare filet captiv. Feedul este plastic semi-transparent, tipul integral (vezi Lamy 99 aici, acelasi model). Spre surprinderea mea, este o piesa facuta chiar bine, fara acea “lehamite” in productie pe care o vad in multe subansamble si piese Flaro.

Penita este una de tipul general folosit la Sirius,  vezi modele penite Flaro aici. Evident, desi inscriptionata Flaro Iridiu, nu are asa ceva (iridium adica). E produsa prin ambutisare la rece si apoi cromata, pastila de contact fiind de fapt continuarea metalului penitei. Marcajul include si specificatia “71 F” in caracter italic.

O alta chestie neplacuta la acest stilou este finisajul corpului si al capacului: desi estetic frumos ochiului, este extrem de dificil de curatat. Finisalul este identic cu cel de pe capacele Flaro Sirius, si altele. Odata intrata mizerie in asperitatile metalului, greu o mai indepartezi. Inmuierea in solutie de amonia cu apa (1/10) este solutia, apoi periere cu o perie cu duritate sub medie. Nu se zgarie, dar atentie la partile cromate.

Sistemul de retentie a capacului este prin frictiune, si chiar e facut sa intre si sa stea corect. Capacul are clip din inox, profil banda putin ovalizata concav, cu capatul in agrafa simpla. Clipul este marcat prin stantare chiar profesional facuta “SELENA M”, incheiat cu doua sevroane. Capacul are si un inel decorativ cromat, gravat cu cartusul Flaro, urmat de >> Romania << (incadrare in pereche de sevroane, fata – spate).

Sistemul de incarcare si retentie/dispersie a cernelii este unul similar cu cel de pe alte modele de Flaro, dar in acelasi timp prezinta si o noutate: corpul rezervor se insurubeaza in sectiunea penitei, si vacuumul necesar / sigilarea sectiunii se face printr’o bucsa tubulara de plastic moale, care se introduce in sectiune pe capatul superior al feedului; infiletarea corpului pe sectiune compreseaza bucsa pe feed in partea superioara si se asigura etanseitatea. Ingenios, desi nu e nemaiauzit.

Dimensiuni: 12.2cm lung (inchis), 11,5cm fara capac, 14,4cm capac postat. Diametru 13mm.

Cum spuneam, un stilou chiar frumos, pentru ce putea sa produca Flaro la timpul respectiv. Oricum, mult mai bine facut decat alte modele ale aceleiasi firme din Romania socialista.

 

Comments are closed.