Flaro Pescarus

Un stilou din seria “Miniaturi Flaro”, modelul Flaro Pescarus a fost produs in perioada 1975 – 1982, la Flamura Rosie Sibiu. Clar marketat pentru scolari, intregeste seria de stilouri miniaturale, din care fac parte si cele prezentate anterior de mine aici pe site: Flaro Pionier, Pionier 70, Paltinis, etc.

Un stilou extrem de simplu, fabricat cu oarecare eleganta si ingeniozitate. Materialele nu sunt neaparat grozave si nici modelul nu a fost produs pentru a rezista foarte mult. Folosirea sau manevrarea excesiva ducea in mod sigur la defectiuni si avarii, pentru ca designul (desi ingenios, dar nu revolutionar sub nici o forma) si materialele erau deficitare.

Incarcarea se face prin actionarea butonului striat (grip mai bun decat la alte modele cu incarcare similara), cu un piston de plastic siliconic, la fel, produs prin injectie intr’o singura bucata.

Actionarea este suportata de frictiunea garniturii pe interiorul rezervorului. Extinderea completa a pistonului in rezervor si fortarea pentru inca 1-2mm asigura dezangajarea butonului din filetul rezervorului, putand fi scos de pe corp, iar pistonul scos din rezervor prin partea superioara a acestuia. Servisarea si curatarea stiloului se poate face extrem de usor, desi materialul rezervorului este casant si se poate fisura usor.

Capacul are un inel decorativ din metal cromat, asezat prin sertizare pe buza capacului, insa montajul este neglijent, ca sa nu spun prost facut: diferentele de cota intre latimea buzei capacului si inelul cromat sunt evidente, si orice indoitura a inelului “desface” vizual efectul de piese integrate. Controlul calitatii, prezent din nou prin lipsa lui, ca de obicei cand e vorba de modelele produse la Flaro.

Clipul este din banda metalica simpla, cu final in “tulip”; cuvintele “PESCARUS” in capitale, imprimate mecanic prin stantare, si cartusul rotunjit “Flaro” pe petala de final. Pastila de prindere a clipului este din acelasi material ca si capacul, termoplast.

Butonul pistonului, sectiunea penitei si capacul sunt produse din termoplast injectat in matrita (thermoulded), un material plastic ubicuu in productia Flaro, aproape pe toate modelele produse dupa 1973-1975. La fel cu multe modele produse la Flaro, si in acest caz exista diferente intre exemplare, destul de notabile.

Nu stiu daca pot pune aceste diferente pe seama existentei unor serii diferite; diferentele nu sunt chiar atat de mari incat sa sustina ideea unor modele separate clar de design si clasa, ci mai degraba de schimbarea pe linia de productie a subansamblelor, in mod aleatoriu as spune. Este greu de explicat, de ex, care este motivul pentru care o sectiune este mai lunga cu 3-5mm decat alta instalata pe un model similar al acestei linii de stilouri.

Corpul este transparent, din perspex in culoare portocalie, cilindric nefatetat; filetat pe interior in partea superioara pentru angajarea butonului piston. In partea inferioara, prezinta o treapta de trecere spre sectiune. Se incheie cu o zona filetata, pentru insurubare capac. Sectiunea penitei se prinde prin frictiune si adeziv temporar.

Sectiunea penitei este de tip semi-hooded, cu o penita model 41F, otel fara pastila iridium. Feedul este din plastic fie alb, fie portocaliu inchis semitransparent. Este modelul obisnuit, fabricat la Flaro, un singur canal, forma conicizata pe final spre breather. Controlul debitului era ajutat si de o deschidere incompleta a intrarii in sectiune, care a fost inchisa pe jumatate, o idee interesanta.

Simplitatea modelului il face sa fie relativ usor de reparat; materialele din care este facut, nu sunt totusi extrem de dispuse la sudura. Un stilou usor si fiabil, pentru cat dura viata sa (probabil destul de scurta). Nu cunosc pretul cu care se vindea, dar inclin sa cred ca nu depasea pe cel al unui Pionier.

Diferentele pot fi vazute mai jos, prin comparatia a doua exemplare ale aceluiasi model de Flaro Pescarus.

Acest model a fost restaurat in Atelier, si este in colectia Stilouri de Ieri.

Leave a Reply