dictionar terminologie stilouri

Dictionar terminologie stilouri

09/10/2017 Penthing 7 min read

Cred ca nu exista vreun cititor sau prieten al Stilouri de Ieri, care sa nu aprecieze compunerea unui scurt dictionar terminologie stilouri, explicativ in sensul termenilor folositi in cercurile celor de discuta despre stilouri. OK, multe cuvinte sunt “self-explanatory”, cum ar fi penita, carbune, capac, etc. La fel si branza, viezure, varza, capra, sau ce’o mai fi. Doar ca stiloul in componenta de obicei mai multe piese decat penita si capac. Si e mai usor pentru ambele parti sa aiba un vocabular comun in discutii…


Acrilic – material comun, folosit la productia de stilouri. Durabil, usor, rezistent la apa si la patare. Practic, e un plastic.

Aerometric – Un model de alimentare stilou, foloseste un sac inserat intr’un tub de metal cu lamela; se umple apasand pe lamela tubului de metal.

Canale aspiratoare – taieturile din feed, care ajuta la alimentare cu cerneala a feddului, folosind presiunea atmosferica.

Baby bottom  – rotunjimea exagerata a celor doua jumatati de pastila iridium, in zona de contact pe hartie. Foarte alunecoase pe hartie, cele doua jumatati nu asigura frecarea corespunzatoare pe hartie, alunecand si intrerupand fluxul de cerneala.

Bandou – inel decorativ metalic (de obicei), asezat pe capac, de obicei spre capatul acestuia. Scop decorative sau/si scop de ranforsare a fileturilor din capac.

Corp –partea cea mai lunga a unui stilou, care contine si rezervorul acestuia.

Biocide – chimicale folosite in fabricarea cernelurilor, pentru a preveni mucegaiul si alte contaminari biologice.

Sac – container de cauciuc sau silicon, instalat pe stilou cu scopul de rezervor cerneala.

Bleeding – Cerneala trece prin hartie, in proportii mai mari sau mai mici, in asa fel incat se vede pe verso. Simptom (de obicei) al calitatii scazute a hartiei.

Capac fals – capac sau capacel care se desurubeaza pentru a dezvalui mecanisme ale stiloului.

Tub respirator – un tub de diametru foarte mic (de obicei intre 0.5 – 2mm),careeste fixat in interiorul stiloului, de obicei ajutand la dispersia cernelei in capilarele stiloului, pornind din rezervor.

Breather hole – gaura din penita, la capatul taieturii celor doua picioruse, cre permite aerului sa reguleze fluxul de cerneala.

Bulletproof – cerneala care este extreme de rezistenta (ex. UV, apa, clor, solutii puternice de curatire, etc). Este folosita/a fost folosita pentru detectarea fraudelor.

Burping – cerneala curge in forma de picaturi din locul dintre sectiunea penitei si cea a corpului. De obicei, cauza este diferenta de presiune dintre cea atmosferica si cea din interiorul rezervorului stiloului.

Incarcare prin buton – sistem incarcare printr’un mecanism prin care un rezervor se incarca la apasarea unui buton.

Cianoacrilat – superglue sau similar.

Capac – parte component a stiloului care acopera penita si se ataseaza la stilou.

Actiune capilara – Abilitatea unui lichid de a curge / circula im spatii inguste fara actiunea gravitatiei. Asta este principiul functionarii unui stilou.

Convertor – un mecanism de umplere a stilourilor, de obicei pe principiul unui tub cu un mic piston inauntru. Permite umplerea stiloului cu cerneala din sticla, si elimina nvoia de a folosi cartuse.

Crisp (italic) – un model de slefuire a unei penite; penita este complet plata la varf, cu margini foarte ascutite, pentru a da diferente majore de linie pe verticala vs. orizontala. Actiunea de scris cu un crisp trebuie sa fie una inceata, cu mentinerea penitei intr’un unghi fix, altfel marginile ascutite ale penitei vor rupe hartia. Excelent pentru o caligrafie profesionala.

Cursiv (italic) – un model de slefuire a unei penite; penita este complet plata la varf, cu margini totusi mai rotunjite decat in modelul crisp. Se sacrifica din linia pronuntata a unui crisp in favoarea unei scrieri mai usoare, fara a mai risca ruperea hartiei. Uneori numit “stub”, desi stub-ul are marginile si mai rotunjite decat un cursive italic.

Stilou “demonstrator” – stilouri trsnsparente, initial facute pentru prezentarea functionalitatii interne a unui model, in special de catre comis-voiajori in actiunile de marketing si vanzare. Acum este un model foarte cautat de stilou, produs de marile branduri ca model de sine statator si unele sunt colectibile scumpe.

Toc – instrument de scris care nu are rezervor, trebuie sa moi penita in cerneala la fiecare cateva cuvinte. Cerneala folosita este mai groasa (mai densa) decat cea pentru stilouri.

Cerneala India (India ink) – folosita initial la desene si schite. Reteta originala era: cenusa foarte fina (negru, indigo, rosu), diluata cu apa si shellac (ca agent de legare si ingrosare). Este foarte durabila, chiar permanenta, insa nu se foloseste in stilouri, doar pentru tocuri.

Scris uscat – cerneala nu curge in mod natural sau are un debit insufficient la iesirea din penita. De vina poate fi cerneala sau penita, sau capilarele feedului.

Ebonita – un compus chimic asemanator cauciucului dur, folosit pana in anii 70 l confectionarea corpurilor, capacelor si pieselor pentru stilouri si creioane mecanice. Uneori (rar) folosit si astazi in industria instrumentelor de scris.

Eyedropper (pipeta) – denumirea unui model de stilou, care se umple cu pipeta (se desface sectiunea penite prin desurubare), si se umple cu cerneala din sticla. Model vechi, de prin anii 1900 – 1920. Unii fabricanti de stilouri care produc stilouri manual sau in serie mica (India, Pakistan) inca mai fac astfel de modele.

Feathering – cerneala este absorbita de hartie, linia lasata pe hartie de penita incepe sa semene cu un copac cu crengi.

Feed – piesa de plastic sau ebonite/cauciuc dur pe care sta penita, este vehiculul care asigura transportul cernelei din rezervor in penita. In Romania numita si “carbine”, in mod impropriu.

Feedback – gradul de rezistenta oferit de miscarea penitei pe hartie. O consecinta a relatiei intre gradul de alunecare al penitei, cantitatea de lubricant din cerneala si calitatea hartiei.

Canal feed – taietura foarte ingusta pe lungimea feedului, pe partea lipita de penita. Un canal de irigare a penitei, cum ar veni.

Camasa / manseta filigranata – un strat exterior stiloului, de obicei din material pretios, cu dantelarie, prin care se poate vedea corpul stiloului.

Flex – abilitatea picioruselor unei penite (tines) de a se departa unul de celalalt sub presiunea aplicata in timpul scrisului, rezultand in variatie de linie, de obicei in latimea acesteia. Extrem de cautate, extreme de colectibile.

Flow / debit – Miscarea cernelii prin stiloul intern. De obicei descrisa ca “uscat”sau “umed”, depinzand de cat de liber curge cerneala prin penita.

Gluga – sectiune care acopera aproape in intregime penita, gen stilouri Parker 51, sau cele chinezesti clasice.

Iridium – material extrem de dur, cu care se acopera varfurile picioruselor penitei, din fabrica (sau custom).

Iridium Point Germany – o denominare / inscriptie generic, apare pe penite de la mai multi manufacturieri. Nu inseamna ca provine din Germania integral ca penita, dar arata ca materiale ce formeaza penita (in parte) provin din Germania (iridiumul, de ex). IPG a creat si creeaza confuzie pe piata penitelor, pentru ca nu exista o regula care sa arate unde anume a fost facuta penita inscriptionata IPG.

Italic (penita) – model de slefuire a unei penite in care varful este complet plat, si ofera o variatie considerabila intre linia orizontala si cea de sus in jos.

Lac – solutie transparenta sau colorata, folosita la protejarea stiloului sau a parti din stilou.

EL (editie limitata) – stilouri fabricate intr’un numar redus si fix. De obicei sunt inscriptionate cu nr de serie si cu ce numar din seria respective este acel stilou.

Lubricant – component chimic introdus in cerneala in timpul productiei, destinat alunecarii mai bune pe hartie, si in acelasi timp, sa asigure o lubricare a pieselor interne.

Penita de muzica – tip de penita cu 3 picioruse, un fel de stub mai diferit de fapt

Cui – o penita fara absolut nici un fel de flexibilitate

Oblic – o penita slefuita ca un italic, insa cu taietura oblica, dreapta sa stanga

O-ring – inel de cauciuc/silicon care izoleaza componentele unui stilou pentru a nu lasa cerneala sa treaca dintr’un compartiment in altul sau sa se scurga inafara

Palladium – un metal pretios din familia platinei, folosit de unii manufacturieri de stilouri sau penite

Piston – un tip de mecanism care foloseste sistemul de seringa in incarcarea unui stilou

Postat/postare – cand capacul se asaza in varful corpului, opus penitei

Sectiune – portiune a stiloului

Semiflex – cand o penita se indoaie putin sub presiunea mainii, pentru a da un feeling de scris moale. A nu se confunda cu flex, care inseamna departarea picioruselor in timpul scrisului, sub presiunea mainii, dand variatie de linie

Shading/umbra – culoarea si saturatia cernelei intr’o litera scrisa cu un stilou. Poate varia, si asta ofera o frumusete dorita de caligrafi si nu numai. Mai greu de facut cu o penita subtire, de obicei se realizeaza cu penite mai groase/late.

Saritura scrisului – Cand cerneala nu curge uniform in penita / din penita pe hartie. Cerneala porneste si se opreste, intrerupand scrisul. Cauzele sunt penita, cerneala, hartia.

Stub – o penita care este slefuita in asa fel incat varful e mai lat decat inalt, dand o variatie de latime a liniei intre vertical si orizontal. Similara cu un italic, insa cu margini mai rotunjite pentru un scris mai cursive.

Duoton – Cand doua metale sunt folosite impreuna pentru o piesa a unui stilou, de obicei penita (otel/bronz, aur/platina, aur/rhodium)

Umed/ud – cand cerneala curge cu un debit mai mare decat cel natural, sau o cerneala cu un grad de lubricitate mai mare decat normal.


Daca aveti intrebari legate de acest dictionar terminologie stilouri, nu ezitati sa ma contactati.

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii