demontare stilou

Demontare stilou Melbi 43 Transparent

12/10/2017 Penthing 2 min read

Intr’un post anterior, am comentat deja acest stilou, articolul despre Melbi 43 Transparent fiind aici:


Melbi 43 Transparent


In vreme ce postul respectiv descrie starea generala a stiloului la primire (consideratii generale asupra starii estetice si functional in exterior), ieri seara am procedat la demontare stilou pentru analiza mecanismului de incarcare, flow si ansamblu penita si feed. Rezultatele sunt postate aici in acest articol.

Vedere generala piese corp si sectiune penita, ambele desfacute in parti componente.

 

Pistonul trebuie reconstruit, garnitura este complet compromisa; la un diametru de 8.2mm, este identca cu cea de pe Pelikan 100. Desi pluta este o alegere buna pentru reconstructia garniturii, probabil ca voi instala o garnitura din O-ringuri de silicon.

 

Tija elicoidala interna (de avans) nu este cea originala (originalul era bronz, cu o bucsa de retinere in interior), si a fost modificata grosier. Desi mecanic a fost o solutie lucrativa, stiloul merita mai mult.

 

Feedul este un model pe care eu nu l’am mai vazut pana acum. Din ebonita, pare inca solid, desi putin deformat. Curatat, va putea fi refolosit fara probleme.

 

Penita este usor oxidata in interior, dar nici o avarie sau fisura observabila. Va fi curatata si ajustata pe feed (la cald) in momentul reinstalarii pe stilou.

 

Corpul este clar celuloid cu sectiunea penitei din ebonita (hard rubber). Diametrul sectiunii de penita este intreg, materialul nu e fisurat. Partea din ebonita este decolorata si patata, va trebui curatata si adusa la o culoare uniforma. Nu va fi revopsita, pentru ca ebonita oxidata da acel feeling si aspect de vintage / vechi.

 

Filetul interior de montare a sectiunii pistonului este intreg, fara fisuri, desi cu mizerie si cerneala uscata cristalizata pe filet. Avand in vedere ca celuloidul acesta este vechi de 70-80 de ani, stiloul a fost pastrat mai bine decat credeam. De multe ori, aici este punctul vulnerabil al unui stilou vechi sau la demontare stilou; desfacerea pistonului face ca acest filet sa se fisureze si stiloul de multe ori devine inutilizabil.

 

Fereastra de control a nivelului de cerneala este lucrata intr’o maniera pe are nu am mai vazut’o la vreun alt stilou din aceasta perioada. In stare exceptional de buna, cu intarituri de fir metalic in interiorul celuloidului (inserat in material in timpul modelarii acestei portiuni din stilou). Va fi curatata si gresata pentru a accepta fara probleme noua garnitura de piston.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii