Creioane mecanice vechi

Creioane mecanice vechi

Creioanele mecanice vechi sunt de obicei o clasa de obiecte de scris vintage in dreptul lor; sunt vechi, fragile, folosesc mine de creion care nu se mai fabrica, daca se strica aia e, unele miros (da, chiar), scumpe…ce motiv ai avea sa nu le colectionezi 🙂  ?

Am inceput colectia de creioane mecanice vechi datorita faptului ca voiam parteneri la stilourile mele; vedeti, aflasem ca in trecut, producatorii de stilouri scoteau seturi stilou si creion. Erau preferate si cautate si folosite, pentru ca majoritatea oamenilor nu scriau in mod obisnuit cu stilourile.

Desi o multime de stilouri au aparut pe piata in anii 1910-1930 (si deci, ieftinirea acestui produs considerat de lux inainte de 1900), oamenii inca scriau foarte mult cu creionul. Mai sofisticat sau mai simplu, era folosit pe o scara comparabila astazi cu folosirea pixului. Astazi, acele creioane mecanice vechi sunt extrem de colectibile si cautate de colectionari si de pasionati de instrumente de scris vintage.

Pelikan Auch (model 1933)

Ne este greu sa ne imaginam creionul ca facand parte din viata noastra asa cum a facut parte din viata bunicilor si strabunicilor nostri. Putem incerca, dar nu e acelasi lucru, nu?

In fine. Acestea sunt doar cateva din creioane mecanice vechi din colectie; unele le puteti vedea in sectiunea de stilouri disponibile, ca facand parte din seturile lor, impreuna cu stiloul din perioada respectiva.

Creion mecanic Pelikan, model 455, cu rezerve de 1.18mm, cca 1955. Stare perfecta de functionare, celuloidul este perfect, nealterat.

Pelikan 455, an (cca)1958, in stare perfecta de functionare.

Pelikan 455, cca 1955, celuloid verde-cenusiu

Primul creion mecanic Pelikan, adica primul care a prins piata si s’a transformat intr’un obiect recunoscut universal. A devenit simbolul anilor de dinainte de razboi pentru firma Pelikan. A fost gandit pentru a deveni set impreuna cu stiloul Pelikan 100, sau 100N. Greu de gasit in stare de functionare, in special cu agatatoarea intacta si cu mecanismul in stare de functionare.

Acest creion are o particularitate: agatatoarea este de otel, instalata de Pelikan in fabrica sau la vreun dealer, dupa 1938. Incepand cu acest an, aurul a devenit deviz convertibil si ca atare, ReichsBank a pus interdictie pentru aur pe piata libera.

Asta a facut ca Pelikan sa nu mai poate fabrica / placa accesorii pentru stilouri, pixuri si creioane. Astfel, dupa 1938 aurul a devenit aproape de neobtinut si ce trebuia in mod normal facut din aur sau placat cu aur, s’a folosit otel inoxidabll la tot ce era necesar: penite, agatatori, varfurile de la creioane, etc.

Daca rupeai penita sau agatatoarea, dealerul care prelua stiloul sau creionul la reparat (Pelikan a onorat garantiile pe toate perioada razboiului), penita sau agatatoarea stricata iti era inlocuita cu una similara, dar din otel. Ca functionalitate, nu pierdeai nimic; ca aspect, a la guerre comme a la guerre.

Rezervele sunt tot 1.18 mm, greu de gasit in Romania. Nici creionul nu cred ca este foarte raspandit; de aceea valoarea lui este de obicei intre 90 si 140 euro.

Intotdeauna am incercat sa completez setul unui stilou, daca este posibil si daca a existat un set pentru stiloul respectiv. Nu alaturarea unui pix sau creion la un stilou de aceeasi marca, ci exact acel pix sau stilou care a facut sau s’a intentionat a fi pereche la stiloul respectiv.

SWAN MABIE TODD 3130 (Dove Grey)

Acum ceva timp, am achizitionat un Swan Mabie Todd 3130 gri, aratat aici.

De cand l’am luat, tot am stat cu ochii pe un creion Mabie Todd „Fyne Poynt” (nu, nu e greseala, asa se scrie, cu „Y”. Dar nu am gasit nuanta asta de gri. Toate culorile, dar nu gri, si nu nuanta asta de 3130 Grey. Pana zilele trecute, cand una din licitatii a fost cu noroc. Deci se poate…

Creion mecanic din anii 40, SW655 (asta e seria modelului), este din celuloid cu metal placat cu aur 14kt. Mina avanseaza prin rotirea varfului metalic, si retragerea la fel. Capatul cu agatatoare se desface (filet) si se descopera radiera, care odata scoasa, se obtine acces la depozitul de mine de rezerva (incap cca 20 bucati de 45mm x 1.18 mm).

Functioneaza cu rezerve model vintage, de 1.18mm, foarte greu de gasit in Romania. Pot fi in schimb cumparate online.

Mai jos, alte creioane vintage: Swan Mabie Todd Fyne Poynt 1929 (pentru setul de stilou Swan Eternal), Mabie Todd Swan Fyne Poynt Green 1936, Waterman V3, Yard-O-Led 1933, Yard-O-Led 1942, King’s Silver Jubilee 1935, Eversharp 1928, Wahl Eversharp Doric Airliner gen 1- 1943.

Daca sunteti interesat de creione mecanice vintage, si aveti intrebari, ma puteti contacta aici. Multumesc pentru vizita si va astept in continuare!

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii