cerneluri si cerneluri

Cerneluri si cerneluri

07/01/2018 Penthing 2 min read

Sunt multi utilizatori de stilouri, care stiau (sau au aflat, eventual) ca cernelurile sunt de doua feluri: de calitate sau nu. Asa ca se asigura ca isi cumpara cerneala de calitate, pe care o folosesc  fara a avea griji suplimentare in ce priveste stiloul lor.

Dar intalnesc destule exemple in care stilourile care vin la reparat sunt afectate (uneori iremediabil) de folosirea unor cerneluri de calitate indoielnica. De la penite corodate, pana la mecanisme complet ruinate de acizii si substantele active din asa-zisele cerneluri. De exemplu, penita din imaginea de sus este un rezultat al corodarii unei penite Montblanc venite la reparatie la Stilouri de Ieri.

Acum ceva timp, am facut un soi de review al unora din cernelurile de mai jos, puteti citi articolul “Cerneluri – review” pe pagina “Accesorii”. Dincolo de consideratii generale (si personale, desigur), aveti acolo in articol si imagini ale acestor cerneluri, plus doua nuante care sunt creatia si reteta Stilouri de Ieri.

Nu e obligatoriu sa cumparati o cerneala sa zicem, Pilot sau Edelstein, Caran D’ache sau Iroshizuku. E adevarat, nu degeaba aceste cerneluri sunt cotate ca fiind premium; fluiditatea, densitatea, lubricitatea, calitatea pigmentului si intr’adevar compozitia chimica in intregul ei, toate acestea se traduc intr’un produs eficient si lipsit de pericol pentru stilouri si penite. Nu degeaba sunt mai scumpe decat o cerneala generica, si nu degeaba sunt vandute cu succes. Dar nu neaparat pretul mare implica si ca sunt singurele cerneluri de calitate; mai sunt si altele, la fel de sigure, dar mai ieftine.

Daca doriti o cerneala buna, de calitate, dar nu scumpa, puteti cumpara si folosi cerneluri cum ar fi: Parker Quink, Pelikan seria 4001 sau Pelikan Edelstein, Picasso, Waterman, Kaweco, toate gasibile in Romania, online sau in magazine. Nu depasesc 25-35 lei (Edelstein e putin mai scumpa dar nu cu mult), ceea ce e un pret mai mult decat rezonabil pentru o cantitate serioasa de cerneala.Practic va cumparati nu numai cerneala de calitate, ci si liniste si pace in ce priveste stiloul dvs.


Alternativ, puteti folosi cerneluri din seria Diamine, care au o paleta de 24-48-64 culori, pigmenti excelenti, vin in recipiente de 10 ml, 30 ml, 60 ml, potrivite pentru orice situatie sau gust. Toate cernelurile  mentionate mai sus vin si in variantele de cartuse, asa ca sunteti acoperit si daca stiloul dvs functioneaza cu cartus sau convertor.

Inchei acum, nu inainte de a atrage atentia asupra unui ultim aspect: folosind o cerneala buna, veti prelungi viata stiloului dvs. Bineinteles ca aveti alternativa de a folosi cerneluri de calitate indoielnica, si atunci stiloul dvs va ajunge pe masa mea de lucru.

Si am strania senzatie ca repunerea in functiune va va costa mai mult decat o sticla de cerneala buna.

Parerea mea… 🙂 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Lasa un feedbackCe spun clientii