Muzeu stilouri

Articole recente

Caligrafia – arta si promovare

O arta in sine. Veche, foarte veche; vine din vremea cand scrisul era apanajul doar a catorva oameni, de obicei scoliti in ale copierii documentelor in cancelarii si institutii cu caracter religios. cancelariilor. Fie ca era numit scrib, gramatic, diac, uricar, copist, logofat, pisar, secretar, scriptor, intotdeauna a fost vitala existenta acestui om si a stiintei sale de a pune pe hartie evenimente, date, legi, memorii, documente de cancelarie, scrisori si hrisoave.

Egiptul antic, perioada dark ages, medievalul timpuriu, Evul Mediu, Renasterea, iluminismul, epoca neo clasica, victoriana, art nouveau, interbelica, postbelica, etc…toate au avut ca numitor comun (si) prezenta oamenilor care au consemnat si lasat in scris pentru posteritata vieti, destine si evenimente ale acelor epoci. Cum ar spune cineva: “sa se stie…”.

Nu sunt un artizan al acestei frumoase ocupatiuni artistice a scrisului frumos, si sunt ani-lumina departe de a fi un caligraf; in schimb sunt un admirator entuziast al acestui talent. Scrisul meu este ceva intre al unui doctor care scrie o reteta in caruta ce merge prin gropi, imbinat cu scrisul unui amploaiat anonim si plictisit al unei primarii prafoase din Romania interbelica.

Imi pare rau ca nu ma pricep, desi depun ceva eforturi in sensul asta. Nu, apropierea mea de arta scrisului este una dinspre partea tehnica a acesteia, strans legata de instrumentele de scris si mai putin sau deloc cu rezultatul artistic pe hartie al acestor instrumente. Eh, chacun a son…

Am cunoscut (desi doar in mediul virtual) o doamna a caligrafiei in Romania, ceea ce o face sa fie de doua ori speciala. Cu un talent frumos si rezultate pe masura, a cucerit ochii, simturile artistice si inima tuturor celor care au intrat in contact cu munca si rezultatele ei. Vorbesc de dna Carmen Nistor, artist in ale caligrafiei. Munca ei poate fi admirata aici; evident, sunt disponibile mult mai multe surse pe wideweb pentru a vedea rezultate si eforturi in a populariza caligrafia in Romania.Ceea ce apreciez cu adevarat este ca doamna Nistor face parte din acea categorie a pasionatilor care cred de cuviinta sa impartaseasca si altora din frumusetea si tainele unui talent autentic. Este o categorie rara in Romania, oameni care considera ca educatia artisticului este ceva ce trebuie sa fie trecut spre generatia urmatoare, care sa il treaca generatiei urmatoare, si tot asa, pentru o devenire intreaga si normala.

Academia de Caligrafie si eforturile dnei Nistor exact asta fac: sa semene in pepiniera generatieiilor viitoare samanta curiozitatii, a placerii de artistic si a frumosului si esteticului in general. Evident, artisti caligrafi mai exista in Romania, dna Nistor nu este singura. Insa ce mi’a atras atentia si simpatia este dorinta de a lucra si invata copiii sa aprecieze un scris frumos. Cand acest lucru este facut din inima, devine cu atat mai impresionant.

Munca dnei Nistor este ceva cu adevarat important, dusa cu o dedicare si sensibilitate ce m’a impresionat. Efortul sau este o adevarata piatra de temelie pentru un viitor in care oamenii isi vor aduce aminte sa scrie scrisori. Ceva atat de simplu altadata, nu?

 

Print Friendly, PDF & Email

Legenda Poenaru

legenda poenaru

Ultimele reparatii

Din atelier

Facebook Stilouri

Forum Stilouri

forum stilouri

Curiosi in vizita

  • 47,205
×